Squirrel írta:Gondolkoztam, hogy mit lehetne ugyanígy teleltetni. Ha nagyra nőnek a mi pálmáink, akkor előbb-utóbb én is elkezdek leveleket nyírbálni...
Szerintem a nálunk is kiültethető pálmák közül a többit nem érdemes így levéllevágással teleltetni, mivel tavasztól sokkal lassabban fejlődnek, mint a Washingtónia, így nyár végére alig lesz pár levelük és ha a köv. tél előtt újból azt a pár levelet is leszedjük róla, hát azt szerintem nem ˝díjaznák˝, sőt annyira legyengülnének és visszavetné őket a fejlődésben, hogy az akár pár éven belül a vesztüket is okozhatná. A pálmáknál szerintem minél több a levél, annál gyorsabb a fejlődésük, ezért is szoktuk rajtuk hagyni a sárguló, elszáradóban lévő legalsó ( öreg ) leveleket, hogy abból is kivonhassák a tápanyagot.
A Washingtoniát is visszafogja a gyors növekedésben ez a ˝levélleszedős módszer˝, ezt tapasztalhattuk is az elmúlt években
Attila ˝Brúnó˝ washija és
Alpha ˝ikertornyai˝ közt. De annyi biztos, hogy egy kisebb, levelek nélküli törzset könnyebb, ügyesebb betakarni, mint egy órjási leveles pálmát és hát a fűtésről már nem is beszélve...