Alpha írta:Legyünk optimisták, igen!
Adtál neki gombaölőt?
Encsike írta:Ma kiültettem a maurellit is .
Jani50 írta:Encsike írta:Ma kiültettem a maurellit is .
Hát ez csodás,jó volt a teleltetés/gondolom/.![]()
Encsike írta:Jani50 írta:Encsike írta:Ma kiültettem a maurellit is .
A gondolomra jól ráéreztél![]()
.Tavaly ősszel kint maradt szabad földbe, időhiány miatt elhúzódott a kiszedése,pont aznap szerettem volna felszedni amikor hideg zuhanyként ért a hajnal kegyetlen munkája,összerogyott a mínusz 1,2 foktól.
Féltem is ,hogy elpusztult ,nagyon szomorú voltam. Kiszedtük nagy nehezen.Aztán ment egy fűtetlen szobába ahol 5-6 foknál nem volt több.
Aztán megint jött a hideg zuhany ,mivel a többi növénykémmel együtt telelt amiknek tiszta víz volt a földje így fellépett a szoba és a növények penészedése.Kimondottan a maurellit itt kiemelném hisz róla van szó,vastagon állt rajta a penész,büdös ,nyálkás lett.
Na ennél a pontnál végképp kikészültem.Sajnos kb. 2 hetente tudtam rájuk nézni ezért is jutottunk ide vele.
Levágtam a penészes részeket és vízmegvonásban részesítettem egész télenés vártam és vártam...
Szerencsére ahogy beállt a jobb idő haza is hoztam,szépen lassan esővizet adagoltam neki és helyrejött.
Csodálkoztam is amikor kiszedtem a vödörből,hogy milyen szép gyökere van mindezek után![]()
Ez a példa megint megmutatta nekem ,hogy mekkora tűlelők
Encsike írta:Jani50 írta:Encsike írta:Ma kiültettem a maurellit is .
A gondolomra jól ráéreztél![]()
.Tavaly ősszel kint maradt szabad földbe, időhiány miatt elhúzódott a kiszedése,pont aznap szerettem volna felszedni amikor hideg zuhanyként ért a hajnal kegyetlen munkája,összerogyott a mínusz 1,2 foktól.
Féltem is ,hogy elpusztult ,nagyon szomorú voltam. Kiszedtük nagy nehezen.Aztán ment egy fűtetlen szobába ahol 5-6 foknál nem volt több.
Aztán megint jött a hideg zuhany ,mivel a többi növénykémmel együtt telelt amiknek tiszta víz volt a földje így fellépett a szoba és a növények penészedése.Kimondottan a maurellit itt kiemelném hisz róla van szó,vastagon állt rajta a penész,büdös ,nyálkás lett.
Na ennél a pontnál végképp kikészültem.Sajnos kb. 2 hetente tudtam rájuk nézni ezért is jutottunk ide vele.
Levágtam a penészes részeket és vízmegvonásban részesítettem egész télenés vártam és vártam...
Szerencsére ahogy beállt a jobb idő haza is hoztam,szépen lassan esővizet adagoltam neki és helyrejött.
Csodálkoztam is amikor kiszedtem a vödörből,hogy milyen szép gyökere van mindezek után![]()
Ez a példa megint megmutatta nekem ,hogy mekkora tűlelők
Alpha írta:Nálunk évekig lakott Ensete maurelii, kiültetve a ház melletti takarásban. Nagyjából 3 évet bírtak. Az egyiknek a közepe folyósodott meg (még egy évet élt így), egy másik a visszacsonkolást nem szerette.
Az előző telet egy Musa tropicana csoport töltötte kint, kísérleti jelleggel. A rizóma, úgy tűnik túlélte.
Encsike írta:Én is most ebben az évben elhatároztam,hogy több növényt már nem akarok.Bár még most is jött egy -kettő új páciens.(Musa velutina pink,Musella lasiocarpa)
A nagy maurellin kívül még van kettő kisebb is ,őket is kiültettem.
Kaptak marhatrágyát,kíváncsi leszek mekkorák lesznek őszre.
A párom azt találta ki ,hogy a nagyot télire kint kéne hagyni takarással ,fűtéssel. Néztem rá furcsán és egyből mondtam neki ,hogy nem akarom nehogy elpusztuljon.Azért furdalja a kíváncsiság az oldalamat ,hogy ez tudna-e működni.? Természetesen a 10 fokot biztosítani kellene neki amivel tisztában vagyunk .Szerintetek??
Jelenlévő fórumozók: 2 valamint 0 vendég