lesli5 írta:Szépen fejlődik!
Köszi!

Jani50 írta:Szépen el van vermelve cserepestől,ha megjön a jó idő kerül ki a felső kerti sarokba.
imy írta:...Még most ásogatom kifelé az elpusztult (kifagyott) fenyőimet. Egy csomó idő, energia és öröm ment velük pocsékba.Ezért én már valszeg soha sem fogom szeretni a telet (Laci)! Csak pusztulást hoz, az pedig nagyon negatív.
imy írta:Jani50 írta:Szépen el van vermelve cserepestől,ha megjön a jó idő kerül ki a felső kerti sarokba.
Jani, azért, ha nagyon átfagyna a talaj, inkább emeld ki és vidd fagymentes, de hideg helyre, amíg szükséges! Vagy jó vastagon takard be a tövét ilyen esetben, ha kint marad. Egy kicsit ijedősebb lettem én is az elmúlt tél után...![]()
Még most ásogatom kifelé az elpusztult (kifagyott) fenyőimet. Egy csomó idő, energia és öröm ment velük pocsékba.Ezért én már valszeg soha sem fogom szeretni a telet (Laci)! Csak pusztulást hoz, az pedig nagyon negatív.
imy írta:Boni, tényleg szépen fejlődik!Örülök!
![]()
Egy tanács, ha megengeded: tavasszal azt a nagyon határozottan fölfelé álló ágát én kivágnám, ameddig ilyen kicsi (vékony). Hacsak nem akarsz egy kéttörzsű fenyőt később...
imy írta:Ez érdekes, pedig az európai ciprus nálam akkor is kikelt, amikor nem akartam. Már egy jó ideje nem is vetettem belőle magot, mert annyi növényem volt belőle mindig, hogy már sokalltam.![]()
![]()
Viszont az arizóna ciprus!..Na, az nem megy továbbra sem. Alig kelnek ki és egy idő után elszáradnak. Általában miután megöntözöm őket. ...És most ez a mandulafenyő is...Szerintem nem (csak) a homokkal lehetett a baj. Szobában vannak 19-21 fokon, az ablakokról csurog a víz minden reggel. Ami már nem fért be a szobába, abban a ládában még csak alig keltek ki magok, viszont egy sem dőlt ki. Ugyanakkor, ugyanúgy lettek elvetve, de ez a láda sokkal hamarabb kiszáradt, mint a szobában lévők és csak 10 fokon volt, ami azóta már csak 7 fok.
Vetettem el magyaltölgy makkokat is. Amik szobahőmérsékleten vannak, még meg sem mozdultak, viszont a 10-7 fokon lévők már csíráznak.![]()
Nem kell nekik a meleg??
imy írta:Kétségtelenül van benne igazságod, de azt hiszem a növények ettől sokkal kevésbé filozófikusak. Az életet némileg egyszerűbben élik, mint az emberek. Velük ellentétben mi hajlamosak vagyunk azt egy kicsit túlbonyolítani.
imy írta:A kép címe lehetne mondjuk: Egy karrier vége...![]()
Két ünnep közt kihasználva a kedvező időjárást, erőt vettem magamon, hogy eltüntessem a megelőző 6-7 évem és az előző tél munkájának eredményét.
A lapát és a 2 L-es flakon a méretek érzékeltetéshez maradt a képen.
Szóval, vidáman, kertészkedéssel teltek az ünnepek...![]()
De, még mielőtt elvenném bárkinek is a kedvét a további próbálkozásoktól a mandulafenyő ültetésével kapcsolatban: a környékünkön található mandulafenyőket folyamatosan figyelemmel követtem egész nyáron, és egyet sem láttam sehol, ami tönkre ment volna, mint az enyémek. Pedig a hideg mértéke hasonló lehetett, lévén, hogy néhány km-es távolságokról van csak szó ebben az esetben. Ráadásul nálam sem pusztította el az elmúlt tél az összeset. Akkor valószínűleg nekem is elment volna a kedvem az egésztől. (Mondjuk így is határeset volt...)
Sok saját nevelésű túlélte a telet, sőt szépen fejlődtek is a szárazság ellenére, amit egész nyáron kaptak. Azóta is komoly dilemmában vagyok azzal kapcsolatban, hogy "bolti" növényekkel pótoljam a veszteséget, hátha most sikeresebben választok, vagy saját nevelésűeket ültessek a helyükre. A "boltiak" mellett szól, hogy már azonnal mutatósak lennének, viszont drágák. A sajátok, bár anyagilag kevésbé lenne megterhelő, de csak újabb 10-15 év elteltével nőnének hasonló méretűre, mint a most kiásottak. És kicsivel több az esély a jobb téltűrésükre, mint egy nagyobb, import növénynél.
Asszem, marad a lutri! Az a legalább 10 év nagyon hosszú idő!...és akkor 10 évvel még mindig le vagyok maradva.
Éget is az a homok!imy írta: És lehetőleg nem hason fekve vagy guggolva!![]()
imy írta:Ez a dzsuva homok, ami itt van, nem nagyon teszi lehetővé, hogy erőteljesek és ellenállóak legyenek a növények.
Aztán biztosan bele játszott a genetika is. Egymás mellett (néhány méteren belül) lévő egyidős, egyforma nagyságú magoncok közül egyiket elvitte a tél, míg a másiknak kutya baja sem lett.
Jelenlévő fórumozók: 2 valamint 0 vendég