Nálunk még nagyon pici a medvehagyma levele,de a rebarbara se tart ott,ahol nálatok vagyis,még ki se látszik a földből.Kicsit földhözragadtabb téma de itt van a szezonja
Pár éve megtelepítettem a medvehagymát a gyümölcsösben
A gyümölcshúsban levő csírázásgátló anyag azt a célt szolgálja, hogy a magvak megérve, s az anyanövényről lepottyanva , ne annak közvetlen közelében keljenek ki, hanem fogyasszák el az állatok, madarak, azok emésztőrendszerében a gyümölcshús, s így a csírázásgátló anyag is lebontásra kerül, majd a magvak némi kis trágya kíséretében az eredeti származási helytől jókora távolságban kerülnek ismét a szabadba, s csíráznak ki, ha a talaj és környezeti viszonyok kedvezőek. A humilis magvakat ezért meg kell fosztani a gyümölcshústól, áztatni, puhítani, hogy ezzel helyettesítsük az emésztőcsatornában fellépő hatásokat.A legtöbb növény gyümölcsében fokozódó mértékben és mennyiségben kialakul az érés során csírázásgátló anyag,amelynek eredményeképpen a magvak még a teljes érés után is csak hosszabb rövidebb idő múlva csíráznak.Vannak olyan magvak,amikből ez az inhibitor teljes egészében hiányzik (pl.Quercus alba, Mangrove fajok ),ezek az elevenszülők,melyek termésében a magvak még a fán kicsíráznak és gyökeresen hullnak a talajra.Ezektől a szabályszerű esetektől eltérően néha betegség,általában vírusfertőzés is okozhatja a csírázásgátló inhibitor teljes inaktiválódását.Ilyenkor még az éretlen termésben is csírázásnak indulhatnak a magvak.
Hogy a pálmáknál maradjunk én ezzel is magyarázom pl. a frissen szedett Ch.humilis magjaim elhúzódó csírázását...
Vissza: “Egyéb képek, növények, állatok, csevegő”
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 25 vendég