Laci!Két végét levágni, hosszában felhasítani, gyümölcshúst kifordítani. Kis citromlé, cukor, felfőzni. A magokat benne hagyod, vagy átpasszírozod? Nem ettem még lekvárt belőle, csak a nyers gyümölcsöt, de biztosan finom lehet.Ha már ilyen szépen össze lettek hozva az egzotikus gyümölcstermő növények, ne feledkezzünk meg a télálló fügekaktuszokról sem .
Természetesen a nagyobb termésű fajokat ajánlom amivel érdemes próbálkozni: Opuntia phaeacantha formák jöhetnek szóba, azok már viszonylag nagy gyümölcsöt hoznak(az általánosan elterjedt Opuntia humifusa-val összehasonlítva).
A legnagyobb terméseket az Opuntia engelmanni formák produkálják(a déli variánsok), az északi forma az szeptember végére érleli a gyümölcseit, mint ahogy a legtöbb phaeacantha forma is!(ezekről később teszek fel fotót)
Az Opuntia flavescens és az Opuntia engelmannii déli variánsai hozzák a legnagyobb és leghúsosabb terméseket a télálló fajok közül, ebbe a kategóriába tartozik még az Opuntia lindheimeri is, a gyümölcs mérete eléri a 7-8 cm-es hosszúságot, és a 4-5 cm-es szélességet is, a gyümölcsük húsa is vastagabb az O. humifusa, és a phaeacantha-nál későbbre is érnek be, idén január 2.-án szüreteltem le, ma lekvárt főzök belőle!
Szüret előtti képek
A megfagyott gyümölcs kiolvadás utáni romlásától tartva lettek leszüretelve, kőkeményre fagyott állapotban, és a mai nap folyamán lesznek feldolgozva!
Éppen az előbb fejeztem be, most kicsit másképpen készítettem mint a szeptemberi gyümölcsből készülteket, abban maradt egy kis mag, ezért vigyázni kellett, mert ráharapás esetén nagy eséllyel a fog törik, annyira kemény a magja , pedig igyekeztem a leírtak szerint készíteni, mert ez lesz idén a 3. adag ami be lett főzve .
1. lépésben a leszüretelt termést gumikesztyűben, egy kis mosogatószivacs dörzsi részével lemostam a gyümölcs glochidiumait.
2. lépésben a megmosott termések végét vágtam le.
3. lépésben két oldalt bevágtam, szétnyitás után a magokat kitoltam(vetni fogok belőle).
4. Az előző esetekből tanulva, elkezdtem főzni a lekvárt, majd a félig főtt gyümölcsöt botturmixszal ledaráltam, utána kicsit főztem, majd egy lyukacsot szűrőn átpasszíroztam(ez maradt ki az előző két esetben), nem is gondoltam, hogy minden körültekintés ellenére milyen sok mag maradt benne, így viszont teljesen magmentes lett.
5. A passzirózás után ismét főztem, majd a kicsit kevesebb mint 1800g főzött kaktusz gyümölcshöz fele annyi cukrot, és egy egész citromot tettem. Ízre nagyon jó lett, igazi kaktuszfüge lekvár. Most a száraz dunsztban van, néhány nap és lehet felcímkézni.