http://bacskert.hu/barenbrug.htmlSzükségem van némi szaktudásra a pázsittal (vagy legalább valami "hasonlóval") kapcsolatban. Hála a latyakos időnek és a "szorgos négylábúak tapicskálásának", gyakorlatilag eltünt az előkertből. Van valami ötletetek, hogy milyen fűmagot lenne érdemes vetni?
Gyönyörűen néz ki a gyeped Pana10! Gratulálok!a fenti képek szalma nélküli istállótrágyázás(föld szerű állapotú)rászorása után 2 héttel készültek (550 m2-re kb 4 m3)
elég látványos a hatása
gilisztahumusz is jó lehet erre a célra
szerintem műtrágyázás mellett kb 3 évente nem árt szervessel is trágyázni
Köszönöm Pana10!köszönöm ! én ugyan nem vagyok szakértő és inkább a fűmag érdeme , de lebeszélnélek arról,amit a "szakértő" mondott és inkább ezt javasolnám 2 havonta , ár / érték arányban nagyon jó ( 40 kg kb 10 e ft )
márc - máj - juli : YaraMila™ Cropcare 23-7-7 ( nitrogén túlsúlyos )
szept - nov. : YaraMila™ Cropcare 11-22-16 ( kálium túlsúlyos )
márciusi és szeptemberi műtrágyázás előtt gyepszellőztetés , műtrágyázás után alapos öntözés , heti 1x , max kánikulában heti 2x nagy adagú , 15 - 20 cm -t átáztató , hajnali öntözés , tavasszal és ősszel 4 - 5 cm - es , nyáron 5 - 6 cm - es tarlómagasságú , heti 1 - 2 x nyírás , ősszel az utolsó nyírás 2 - 3 cm - es tarlóval , lehulló falevelek összeszedésével
a műtrágya beszerezhető a kite - nél , ha jár arra kocsijuk , ki is viszik a címre , legalábbis nekem eddíg megtették , pedig csak egy - egy zsákot rendeltem
elérhetőség : juditnagy@kite.hu
Gyepet szellőztetni tavasszal lehet-e? Arra gondoltam, hogy kora tavasszal lyukakat fúrnék a gyepbe amit durva homokkal töltenék fel, gondolom egy ásó villa is megteszi! Esetleg más hogyan csinálná?Idén novemberben vetettem fűmagot, mert előtte használatban volt a terület(zöldséges kertként üzemelt,de mivel olyan mennyiség termett, hogy felhasználni nem tudtuk,gyerekeknek át lett építve játszó résznek). Már elég szépen kikelt a gyep, remélem a téli hideg nem sokat árt majd neki.
A talaj amúgy nálunk nagyon kötött-agyagos, télen tocsogós, sok árnyékkal, nyáron napos és kőkeményre szárad( a szomszéd melléképülete télen árnyékol). A nyáron a meglévő gyep kiszáradt, hiába öntöztünk(időnként), úgy hittem, hogy telepíthetem újra az ősszel, szeptemberben amint jöttek az őszi esők, akkor újra kihajtott, 2 héttel később már meg sem lehetett mondani hogy mennyire sárga pusztult volt, nagyon szép zöld és üde lett!
Annak idején amúgy szárazságtűrő sport keveréket vetettem(novemberben is ugyanezt vetettem).
Peti, az ősgyepekben is természetes a gombafélék és a fű együttélése, nálunk is nedves nyáron szokott egy-egy gomba nőni, ez még nem gond, az viszont, ha a fű levelét támogatja meg egy gomba faj akkor kezelendő. nedves őszön a kötött talajunk sajnos még moszatossá is válik, azok jobban veszélyeztetik a gyepet, mert befulladhat a gyökérzet. Télen meg a mohásodással küzdök, már ősszel kigereblyéztem a gyep árnyékos részéből a mohát,de néztem a napokban megint tiszta mohaLehet, hogy kissé sokat locsol az öntöző, hogy még ebben az embertelen kánikulában is ilyen gombák élnek és virulnak a fűben, pedig napos helyent fényképeztem.![]()
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég