Tele van az élet "véletlenekkel".Pont ma láttam egy filmet, amiben a Libanoni cédrusokról is szó esett, hogy mekkorát "löktek" a térség kereskedelmén annó. Micsoda "véletlen".Egy kis érdekesség a cédrusokat kedvelőknek. Különösen a táblázat lehet érdekes a fák korával, méretével és helyével kapcsolatban:
http://ngt-erdeszet.emk.nyme.hu/kiegesz ... szagon.pdf
2012 ben a himalájai nálam is lebarnult, de a mostani zord telet immár kb 5-6 méteresként akadálytalanul vette.A most már kissé korosabb és méretesebb cédrusaim nekem sem sérültek az elmúlt télen, míg fiatalabb és kisebb korukban 2012-ben sokuk. Viszont az alig méteres himalájai cédrusokat szinte mind egy szálig elvitte ez a tél (5-6 db) és csak néhány élte túl.
A libanoniak, atlaszok, de még a ciprusi cédrus is hibátlanul vették az akadályt.
Őszintén sajnálomÚjabb helyzetjelentés:
A múlt heti -20 fok ismét megtette a hatását a cédrusokon. Leginkább a himalájai cédrusokat viselte meg a hideg. Amiket tavaly még konténerestől lesüllyesztve teleltettem, azokat kiültettem az ősszel. Kb 1 méteres növényekről van szó. Tavaly szépen átteleltek a konténerekben, még meg sem barnultak a leveleik, pedig akkor másfél hónapig volt folyamatos fagy és -22,9 fokos minimum. Akkor az előtte két évvel kiültetett testvéreik egy kivétellel mind kifagytak. A konténeresek félárnyékban voltak, a kiültetettek pedig árnyék híján teljes napon.
Amelyek ősszel kerültek kiültetésre, illetve az az egy, amelyik túlélte a tavalyi telet és már néhány éve ki van ültetve, mind elsárgultak, elbarnultak mostanra. Az összes levelüket el fogják veszíteni, de túlélik, mert van még a levelek tövénél zöld szín. Az idősebb cédrusokon is látszik sárgulás, némelyiken elég határozott. Igaz ez nem csak a himalájai, hanem az atlasz cédrusokra (zöld változat, kékek nem), és némelyik libanonira is.A ciprusi most is hibátlan.
Úgy tűnik, hogy valóban nagyon sokat számít az árnyékolás, amikor a -20-as éjszaka után következik a mindent kiégető -10 foknál hidegebb délelőtt, tűző Nappal.
Jobb az mindenkinek, ha nyugati szél fúj és nem keleti!
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég