Ennek örülök! Nálam a nagy Dicksoniák(2 antarctica és 1 fibrosa) szenvednek! Az alsó leveleiket folyamatosan szárítják el és nem tudom hogy kevés a víz nekik, vagy sok, mert nem úgy száradnak el, hogy rothadnak és utána, hanem inkább elszáradnak, mint nyáron. A fibrosa különösen sok levelét szárította el, ami aggasztó, mivel egyre kevesebb van már neki, tavaszra már kopasz lesz. Jelenleg kb 15-20 fokon vannak és minimális fényt kapnak. Tavaly télen fagypont közeli helyen voltak és ugyan volt némi fagyási sérülés a leveleiken, de sokkal jobban viselték. Jövőre nem viszem be őket ilyen melegbe, mert elpusztulnak nekem tavaszig. Jobb szeretik a hidegben való teleltetést, eddig legalábbis úgy tűnik. A sellowiana kezd éledezni. Tavaly hidegben telelt és akkor is január végén kezdett éledezni a felmelegedés és a nap hatására. Most ő is melegben telelt, de rosszul viselte, emellett nem nőtt semmit. Ez a 3 faj érdemel figyelmet nálunk kiültetésre. Attól függ milyen idős, honnan származik és milyen védett fekvése van, mindhárom kibír -10 fokot, 1-1 éjszakára picit többet is! Olvastam arról, hogy a sellowiana -6 fok alatt elfagy, a fibrosa -8 fok alatt és az antarctica meghal -10 foknál, de ugyanakkor ahol mindhárom faj évek óta szabad földben van és télen jól be van bugyolálva, ott a sellowiana sem hal meg -8 foknál, a fibrosa leveleit is csak ezalatt veszti el. Olvastam, miszerint a sellowiana egész évben folyamatosan görgeti a leveleit, ha melegen van tartva, tapasztalatom szerint a meleg mellé megvilágítás is szükséges. Egy kis példányt a déli ablakban teleltettem és a napfény hatására növekedett télen is, igaz nem túl gyorsan. Hogy a napfény mennyire fontos ezeknek a növényeknek télen is, az is érzékelteti, hogy a keleti ablakban teleltetett kis Dicksonia antarctica és Cyathea australisok nem nőttek semmit, majd amikor januárban áttettem őket a déli ablakba, elkezdték görgetni a leveleiket. Teszek majd fel fotót róluk, mert amilyen kicsik, olyan szorgalmasak. A nagyokat is napfényre kéne tennem, de 40 centis cserepet nehéz 20 centis ablakpárkányra feltenni.
Ui: Moderátorok: A topik nevét át lehetne nevezni Dicksonia-ra, mert ugyan a legtöbben csak az antarcticát tartják, de európán belül egyre több helyen be lehet szerezni a másik két fajt is.