Én is a "pátyolgatósok" táborát növelem. Nem sokat segít ennek a megváltoztatásában az a tény sem, hogy a 2 darab, 8+ méteres, Washinkment ki egy kései takarás miatt. -9°C volt a minimum, amit "papíron" bírniuk kellett volna.

Talán sokan emlékeznek itt a fórumon 2018 március elsejére amikor -20C-t is kaptak.Otthon nem parázzátok túl a trachyk takarását? Itt a legtöbbnek a törzsét csak körbecsavarják egy fátyolfóliával, de egyik kertben van egy 7-8 méteres, az semmit sem kap.
Szerintem én is túltolom a sabal, jubaea, butia takarását ezekkel a budikkal, fűtőkábelekkel. Amikor rendeltem a pálmákat az egyik jubaea közepe kijött, helyette kaptam egy 2x akkorát a spanyoloktól kicsi ráfizetéssel. Aztán meggyógyítottam peroxiddal, de már helyet nem találtam szegénynek, így odaadtam a szomszédnak, egyelőre egy 90x60-as cserépben várja a helyét. Télen csak egy vastagabb vlies csapadékvédelmet kap, simán viszi így is a teleket. Első itteni telén volt egy hétig éjjel -15, nappal -5. Semmi károsodás nem érte. Én meg fűtöm a kiültetettet...
Az enyém takarva volt és 80W-os fűtőkábel ment, de kevés volt, mert a levelei mind lefagytak. Talán a takarásnak és a fűtőkábelnek köszönhető hogy túlélte és növekszik.
Láttam olyan kiültetett 4-5 méteres példányokat (3db) amelyen csak felül volt esővédelem és mind kifagytak.