Nálam betett az áprilisi- májusi ,,tél", későn is észleltem, hogy gond van, jópár középső hajtást kihúztam, berohadt. Gombaölőt kapott többször ezezn állapotban, de végül a drasztikus életmentő műtét mellett döntöttem, mivel gyönyőrű nagy pálma 2 méter fölötti levélmagassággal. Szóval nekimentem fűrésszel és törzsig csonkoltam, majd még többször gombaölőztem, vagy-vagy. Eredmény: kiheverte, gyönyőrű, dús és már majdnem 150 cm-es koronát nevelt most őszre. Mivel nem tudtam, hogy mekkora a gond és nem is láttam bele a levelektől, így döntöttem tarvágás mellett, melyet követően jobban kezelhető volt.
Kihúztam 5-6 elszáradt friss dárdát (40-100 centisig) a phoenix közepéből. Mellette nőnek új hajtások, amiknek csonka a vége, lehet a kihúzott levelek bennmaradt része. Azok ezt leszámítva egészségesnek néznek ki. Járt már így valaki? Nálunk borzasztó vizes volt a nyár sajnos. Most épp kevesebbet esik, éppen napos idő van. Szórtam azért a közepébe gombaölőt por formájában, hétvégén kap mind a 4 pálma szívcsúcsa gombaölő permetet. A kihúzott levelek mondjuk nem voltak büdösek és a végük is csaknem száraz volt.