Follyban vettem nem láttam rajta oltást tehát magról nevelték. Mit fog kibírni azt nem tudom majd elválik, de már elég nehézkes mozgatni. Gödöllőre már régóta készülök talán idén már eljutok. Amennyiben megtanulok oltani akkor lesz igazán érdekes.Én úgy tudom a funebrisnek két alfaja létezik , az egyik Kínában honos és -20 fok alatti fagyokat is elvisel , ha megfelelő minőségű talajon van , ugyanúgy mint az araukária , télállónak tekinthető , és van egy alfaja ami Vietnám északi hegyvidékén honos , ez valóban kevésbé fagytűrő ( ugy tudom a folly arborétumban ez az alfaj van direkt , mert ez egzotikus megjelenésű , és ott nagyon jó a mikoklíma ) . A vietnámi alfaj 8a zónás -12 -13 fok a fagytűrése , tehát tényleg védett hely kell neki . Norbi , a tiéd melyik alfajba tartozik ? A Gödöllői kastély kertjében is van egy funebris , a kinai alfajbol , Chongqing tartománybol , az hosszú évtizedek óta télálló , savanyú talajon nő , árnyékolja egy nagy hegyi mammut.Kihoztam a télikertből a cupressus funebrist. Sokáig már nem tudom edényben tárolni szeretném kiültetni. Sajnos az irodalmak szerint nem télálló a Follyban van és a Gellérthegyen is él az arborétumba, mind a kettő épület védelmében. Azt gondolom szelekcióval lehet lehetne találni köztük -20 fokot elviselő példányokat. Szeretnék erről is oltani vannak már hozzá thuja alanyaim, idén szeretném is végrehajtani.
Pont a napokban láttam egy eladó példányt, igaz az alapváltozatot. Gondolkoztam is de nem vettem meg mert pont egy ilyen tél után vagyunk és gondoltam úgy is kifagyna. Gábor remélem a továbbiakban sem lesz gond majd kérünk róla beszámolót.A "szobatuja" azaz Cupressus macrocarpa 'goldcrest' 2. tele. Semmi sérülést nem látok rajta, gyönyörű aranyló színe van, imádom.
Én a tes(z)coban vettem potom pénzért zöldnövény mix néven. De ugyanezt árulják a virágboltokban is. Nem biztos, hogy goldcrest, de szerintem arra hasonlít. Egyébként csak kiültetés után lett ilyen arany színű. Tavasszal és ősszel ennyire intenzív, vegetációban kicsit zöldül, mint amilyen vásárláskor is volt. Teszek be egy linket, hogy milyen volt mikor megvettem: http://www.farmingtongardens.com/sites/ ... st-lrg.jpgPont a napokban láttam egy eladó példányt, igaz az alapváltozatot. Gondolkoztam is de nem vettem meg mert pont egy ilyen tél után vagyunk és gondoltam úgy is kifagyna. Gábor remélem a továbbiakban sem lesz gond majd kérünk róla beszámolót.A "szobatuja" azaz Cupressus macrocarpa 'goldcrest' 2. tele. Semmi sérülést nem látok rajta, gyönyörű aranyló színe van, imádom.
Ha élnek az ágai,amiket majd visszavágsz,akkor van remény!Helló!
Nem ciprus, csak hamisde hátha valaki tud segíteni. Az lenne a kérdésem hogy vajon kihajt-e még ez az oregoni hamisciprus a kopasz részein és besűrűsödik? Kb 20 éves lehet, eddig egy nagy boróka árnyékolta és teljesen elnyomta, azért ilyen csúnya szegény.
Nálam az alapfaj, rasen sugi, yokohama, cristata, monstrosa nana változatok élnek évek óta. Sok napfény kell nekik, mint minden fenyőnek napi két órás napsütéssel idővel kiritkulnak. Az említett változatok sértetlenül vették az elmúlt telet.Sziasztok.
Tart valaki Cryptomeria japonica globosa nana-t? Hétvégén láttam a Fitoland kertészetben és nagyon megtetszett. Az volt írva a konténerre, hogy elég jó a fagytűrése. Mit jelent ez számokban?
Félárnyékba ültetném, de du. 5-től vagy két órát sütné a nap. Több napfényt nem kapna. Ez megfelelne neki?
Köszi Norbi a segítséget.Nálam az alapfaj, rasen sugi, yokohama, cristata, monstrosa nana változatok élnek évek óta. Sok napfény kell nekik, mint minden fenyőnek napi két órás napsütéssel idővel kiritkulnak. Az említett változatok sértetlenül vették az elmúlt telet.Sziasztok.
Tart valaki Cryptomeria japonica globosa nana-t? Hétvégén láttam a Fitoland kertészetben és nagyon megtetszett. Az volt írva a konténerre, hogy elég jó a fagytűrése. Mit jelent ez számokban?
Félárnyékba ültetném, de du. 5-től vagy két órát sütné a nap. Több napfényt nem kapna. Ez megfelelne neki?
Nálam az alapfaj nagyon érzékeny a locsolóvíz keménységére,szerintem ez fontosabb a számára,mint hogy mennyi napot kap.Köszi Norbi a segítséget.Nálam az alapfaj, rasen sugi, yokohama, cristata, monstrosa nana változatok élnek évek óta. Sok napfény kell nekik, mint minden fenyőnek napi két órás napsütéssel idővel kiritkulnak. Az említett változatok sértetlenül vették az elmúlt telet.Sziasztok.
Azért gondoltam félárnyékba tenni, mert ez volt írva az edényén lévő tájékoztatón, illetve a kertészetben is árnyékoló háló alatt volt. A neten is azt találtam róla, hogy félárnyékos helyre kell ültetni.
Köszi a tanácsokat. Ezt a szórt fényt elméletben könnyű produkálni, gyakorlatban viszont elég nehéz......Inkább egyenletes szórt fényt kapjon,körbe süsse a nap,de nem telibe
,így gondolták az árnyékolást.
Kockáztattam a kicsit meszes talajt nekiKöszi a tanácsokat. Ezt a szórt fényt elméletben könnyű produkálni, gyakorlatban viszont elég nehéz......Inkább egyenletes szórt fényt kapjon,körbe süsse a nap,de nem telibe
,így gondolták az árnyékolást.
Talán egy dedikált napernyővel.
![]()
Tetszik ez a növény, de nem is tudom, elég macerás....még gondolkodom rajta.
Köszönöm a tanácsokat, segítséget.
Tavasszal vettem egy példányt, szépen megmaradt és kb egy hónapja szépen hajt.Sziasztok.
Később amikor a növény nyugalmi állapotba kerül. Tavasszal is át lehet de vigyázni kell hogy még ne induljon el. Téli nyugalmi állapotát akkor éri el amikor megváltozik a lombozat színe olyan vöröses, vöröses barna lesz.Tavasszal vettem egy példányt, szépen megmaradt és kb egy hónapja szépen hajt.Sziasztok.
Sajnálatos módon át kell ültetnem (kert átalakítás miatt), és most a tanácsotokat kérném, hogy mikor ültessem át?
Most ősszel vagy majd tavasszal, melyik hónapban?
Köszönöm szépen a segítséget Norbi, figyelni fogom a lomb színének változását.Később amikor a növény nyugalmi állapotba kerül. Tavasszal is át lehet de vigyázni kell hogy még ne induljon el. Téli nyugalmi állapotát akkor éri el amikor megváltozik a lombozat színe olyan vöröses, vöröses barna lesz.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég